Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuws

Nieuwsarchief

 • Hogere inschatting kans om besmet te worden met corona, maar wordt minder erg gevonden

  / Irma Paijmans

  Deelnemers schatten de kans om zelf besmet te raken weer hoger in (nu vindt 33% dit wel waarschijnlijk, in november was dit 20%). Daartegenover staat dat mensen het iets minder erg lijken te vinden, ook maken ze zich iets minder zorgen nieuwe varianten van het coronavirus (nu 57%, was 72% in november). Op dit moment geeft één op de zes deelnemers aan zelf besmet te zijn geweest. Voor 7% gebeurde dit in de laatste zes weken. Van hen geeft een kwart aan dat de informatie over de isolatie-maatregelen, onduidelijk was. Van de deelnemers die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, geeft 29% aan dat de informatie over de quarantaine maatregelen niet duidelijk was. Deze resultaten komen uit het gedragsonderzoek corona dat in januari is gehouden.

 • Verdiepende analyses van de monitor volwassenen en ouderen

  / Irma Paijmans

  Hebben jullie een verklaring voor het feit dat meer mensen aangeven eenzaam te zijn? Alcoholgebruik lijkt af te nemen, maar wie zijn de zware drinkers in de regio? Hebben mensen met stress ook vaker andere gezondheidsproblemen en waar hebben zij stress over? Zijn het vooral gezinnen die schulden hebben? Het zijn zomaar wat vragen over de gezondheidsmonitor, die we voorheen kregen, maar waarvan je het antwoord nu zelf kunt vinden op het dashboard.

 • Afstand houden neemt af bij bezoek aan horeca, feestjes en bezoek ontvangen

  / Irma Paijmans

  Eén van de drie deelnemers geeft aan dat de coronamaatregelen een negatieve impact hebben gehad op het leven in het algemeen. Toch geeft ook een van de drie aan dat er een positief effect is geweest op relaties met vrienden en familie en op prestaties op school of werk. Sinds begin augustus geven minder deelnemers aan dat ze het missen mensen in het echt te kunnen ontmoeten. Verder zijn er sinds februari nu minder deelnemers die ernstig eenzaam of psychisch ongezond zijn. Dit is vergelijkbaar met begin augustus. Deze resultaten komen uit de 15e meting van het gedragsonderzoek corona dat half september is gehouden.