Een ogenblik geduld a.u.b.

Afstand houden neemt af bij bezoek aan horeca, feestjes en bezoek ontvangen

author: Irma Paijmans

Eén van de drie deelnemers geeft aan dat de coronamaatregelen een negatieve impact hebben gehad op het leven in het algemeen. Toch geeft ook een van de drie aan dat er een positief effect is geweest op relaties met vrienden en familie en op prestaties op school of werk. Sinds begin augustus geven minder deelnemers aan dat ze het missen mensen in het echt te kunnen ontmoeten. Verder zijn er sinds februari nu minder deelnemers die ernstig eenzaam of psychisch ongezond zijn. Dit is vergelijkbaar met begin augustus. Deze resultaten komen uit de 15e meting van het gedragsonderzoek corona dat half september is gehouden.

Bijna een van de vijf deelnemers heeft extra hulp nodig gehad gedurende de coronaperiode. Meestal vanwege niet lekker in hun vel zitten of vanwege lichamelijke klachten. Twee derde van hen heeft deze hulp ook gevonden, voor een van de vijf was de hulp niet voldoende en een van de elf heeft de benodigde hulp niet gevonden.

Voor de meeste maatregelen blijft draagvlak bestaan. Maar voor afstand houden, thuis werken en verplichte quarantaine na terugkomst uit hoog risicogebied neemt het draagvlak wel af. Het wordt voor de deelnemers ook steeds lastiger om voldoende afstand te houden bij bijvoorbeeld op bezoek gaan, op een feestje en bij bezoek aan de horeca. Deelnemers geven zelf ook aan dat ze nadat ze gevaccineerd zijn vooral minder afstand gaan houden en minder vaak drukte gaan vermijden. Het percentage deelnemers dat minimaal 80% van de werkuren thuis werkt, is sinds begin augustus gedaald van 46% naar 37%.

Het gebruik van zelftesten neemt verder toe. Van de deelnemers die coronagerelateerde klachten hebben (gehad) geeft een op de drie aan dat zij alleen een zelftest hebben gedaan (begin augustus was dit 22%). Dit ondanks het dringende advies om met klachten een test te laten doen door de GGD.

Veel kinderen van de deelnemers in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar hebben inmiddels al een vaccinatie gehad: drie kwart van de kinderen van 12 t/m 15 jaar en 88% van de kinderen van 16 of 17 jaar. Vergeleken met begin augustus geven minder ouders van jongere kinderen aan dat zij hun kind zouden laten vaccineren als dit mogelijk zou zijn (van 53% naar 46%).

De vragenlijst is ingevuld in de periode 8 t/m 12 september. Sinds de vorige ronde begin augustus ging het hoger onderwijs weer open, zonder afstandsregels. Ook werd gedurende deze dagen bekend dat er op de persconferentie van 13 september verdere versoepelingen aangekondigd zouden worden.

Voor vragen kunt u mailen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl