Een ogenblik geduld a.u.b.

Gedragsonderzoek Corona: resultaten half november

author: Irma Paijmans

Van de mensen met corona gerelateerde klachten, is 75% naar buiten geweest en heeft 36% bezoek ontvangen, 61% heeft zich laten testen. Als het zo ver is, is 59% van plan om zich te laten vaccineren, 29% twijfelt.

Dit zijn enkele resultaten voor de regio Hollands Midden, uit het landelijk Gedragsonderzoek van het RIVM. Dit onderzoek wordt sinds het begin van de coronacrisis regelmatig uitgevoerd. Half november vond de achtste meting plaats. Ruim 3.850 inwoners van de regio hebben de vragenlijst ingevuld, de resultaten zijn hier te vinden.

 

Eenzaamheidsgevoelens nemen weer toe

Naast vragen over testbereidheid en leefregels bij klachten, is gevraagd in hoeverre mensen zich aan de maatregelen houden en of ze achter de maatregelen staan. Ook is gevraagd naar het effect van de coronacrisis en de maatregelen op de gezondheid en leefstijl. Uit de resultaten blijkt dat de negatieve effecten van de coronacrisis op leefstijl en welzijn in april het grootst waren, daarna namen ze af, nu nemen ze weer toe. Zo zijn eenzaamheidsgevoelens en de behoefte aan het zien van mensen ‘in het echt’ toegenomen. Bewegen en sporten wordt minder gedaan dan begin oktober.

 

Gedragsregels volhouden

Kijkend naar het naleven van de gedragsregels, zien we dat de meeste gedragsregels door de deelnemers nog steeds goed worden opgevolgd. Dit geldt vooral voor het geen handen schudden, mondkapje in het OV en minder dan 3x per week bezoek ontvangen. Meer moeite hebben mensen met het heel vaak handen wassen (>10 keer per dag) en de nieuwe maatregel om met niet meer dan 2 mensen samen te zijn.

 

De vragenlijst is ingevuld in de periode 11 t/m 15 november. Deze periode valt precies binnen de twee weken met extra strenge regels voor de lockdown die tussen 4 en 18 november van kracht waren.

 

Voor vragen kunt u mailen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl