Een ogenblik geduld a.u.b.

Sociaal welbevinden toegenomen, naleving coronamaatregelen blijft belangrijk

door Irma Paijmans

De negatieve effecten van de coronacrisis op het mentale welzijn nemen iets af. Sinds februari neemt het percentage mensen dat zich eenzaam voelt af en zijn er ook minder mensen met een minder goede psychische gezondheid. Ook de negatieve effecten op leefstijl lijken zich sinds eind maart te stabiliseren (minder bewegen, ongezond eten) of worden minder (roken, alcohol drinken). Deze resultaten komen uit de 12e meting van het gedragsonderzoek corona dat begin mei is gehouden.

Het draagvlak voor de maatregelen die de sociale contacten beperken (thuis blijven, max. aantal bezoekers thuis, groepsgrootte buiten) wordt kleiner. Ook hebben de deelnemers steeds meer moeite zich aan deze maatregelen te houden. Steeds meer mensen verwachten dat ze na vaccinatie minder afstand gaan houden, dat ze vaker ouderen en kwetsbaren bezoeken en minder vaak drukte vermijden. Ook thuiswerken neemt weer af, begin januari werkte 69% van de mensen bijna volledig thuis en begin mei is dit 54%.

 

Van de mensen met coronagerelateerde klachten heeft 45% zich laten testen, 6% heeft alleen een zelftest gedaan. En van de mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon heeft ruim de helft zich laten testen. De belangrijkste reden om een zelftest te doen is dat mensen zeker willen weten dat ze niet besmet zijn en ook geen anderen kunnen besmetten (bijna de helft van de zelftesten). De leefregels bij klachten (thuisblijven en geen bezoek ontvangen) worden begin mei iets beter nageleefd dan eind maart.

 

Van de mensen die nog geen uitnodiging hebben gehad voor een vaccinatie, geeft 84% aan dat zij zich wel willen laten vaccineren wanneer dit mogelijk is. Van de mensen die al wel een uitnodiging hebben ontvangen, heeft 77% inmiddels een prik gehad en 19% heeft hiervoor een afspraak staan. Het vertrouwen in de veiligheid van de vaccins is sinds eind maart wel iets afgenomen en de angst voor bijwerkingen is toegenomen. Dit geldt vooral voor het vaccin van AstraZeneca. Slechts iets meer dan de helft van de deelnemers wil zich laten vaccineren met AstraZeneca, voor de andere vaccins ligt dit boven de 70%.

 

De vragenlijst is ingevuld in de periode 5 tot 9 mei. In de maand april waren berichten over de bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. En op 28 april is de eerste fase van versoepelingen ingegaan (einde avondklok, weer maximaal 2 bezoekers thuis, terrassen deels open, winkels open).

 

Voor vragen kunt u mailen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl