Een ogenblik geduld a.u.b.

Stijging in regionale vaccinatiegraad, stijging niet in alle gemeenten

author: Irma Paijmans

De vaccinatiegraad in Hollands Midden is voor het eerst sinds vijf jaar gestegen. Deze stijging is ook landelijk te zien. We volgen daarmee de landelijke stijging. Bijna alle vaccinaties zijn vóór de coronacrisis uitgevoerd. Daardoor zijn eventuele invloeden, als gevolg van de lockdown, niet in deze cijfers te zien.

Bij zuigelingen, geboren in 2017, geldt de stijging vooral voor de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) en meningokokken C/ACWY. Beide zijn met 1,7% gestegen tot 94%. Het percentage 2-jarigen dat volledig is gevaccineerd is gestegen met 1,2% naar 92%.

 

Bij 9-jarigen steeg de vaccinatiegraad met 0,7% naar 93%. Landelijk is de stijging ook te zien, maar is deze minder groot.

 

De regionale vaccinatiegraad voor de HPV-vaccinatie (baarmoederhalskanker) voor meisjes die geboren zijn in 2005, is met 7,3% toegenomen tot 55%. Landelijk is het percentage even hard gestegen (tot 53%). De deelname aan de meningokokken ACWY-vaccinatie onder jongeren geboren in de periode 2001-2005 is relatief hoog: 88% in Hollands Midden naast 86% landelijk.

 

De cijfers van de vaccinatiegraad per gemeente staan verspreid over twee pagina’s in het dashboard:

  • hier de belangrijkste cijfers met duiding en ontwikkelingen
  • hier voor het volledige cijfer-overzicht van alle vaccinaties.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl.