Een ogenblik geduld a.u.b.

Testbereidheid bij klachten blijft stabiel, de naleving van gedragsregels is iets beter dan in juni

door Irma Paijmans

De testbereidheid bij klachten is vergelijkbaar met juni ’22. Wel kiezen deelnemers iets vaker voor een thuistest in plaats van een pcr-test bij bijvoorbeeld de GGD. De belangrijkste reden om geen test te doen bij klachten zijn dat het om milde klachten gaat, dat deze klachten er altijd zijn in deze tijd en dat de kans op besmetting heel klein geacht wordt.

De naleving van de gedragsregels in geval van klachten is iets beter in dan in juni; mensen gaan iets minder vaak naar buiten en ontvangen iets minder bezoek.  

Het draagvlak voor hygiënemaatregelen en testen bij klachten is iets gestegen en de naleving van de maatregelen is sinds juni stabiel. Vooral goed ventileren blijven de deelnemers doen. Er wordt vergeleken met juni wel iets minder thuis gewerkt.

 

Het percentage deelnemers dat zelf besmet is geweest, blijft stijgen. Het percentage dat langdurige klachten houdt (langer dan 3 mnd) is echter veel lager dan in juni (nu 13%). De meest genoemde klachten zijn vermoeidheid en concentratieproblemen.

De ervaren kans op en ernst van een besmetting is niet veranderd sinds juni. Daarbij zijn de zorgen over een nieuwe variant en een opleving van het virus iets afgenomen. Wel heeft slechts 23% van de deelnemers er vertrouwen in dat de overheid goed is voorbereid op een nieuwe uitbraak. De overheid moet vooral meer communiceren over de plannen.

 

Het mentaal welzijn is vergeleken met juni nog iets verder verbeterd (minder eenzaamheid en minder psychische klachten). Wel ervaren de deelnemers uit onze regio nu iets meer stress. De contacten met familie en vrienden is beter geworden.

 

Bijna driekwart van de deelnemers is van plan dit najaar de herhaalprik te halen. De kans hierop is groter indien dit zonder afspraak kan en in de eigen woonplaats. Ook neemt de bereidheid toe bij een nieuwe, meer ziekmakende variant van het coronavirus. De belangrijkste redenen om geen herhaalprik te halen zijn dat eerdere vaccinaties al voldoende beschermen en dat de deelnemers niet bezig willen blijven met vaccineren.

 

De vragenlijst is ingevuld in de week van 7-11 september. Naast de basishygiëne adviezen waren er verder geen maatregelen en het aantal besmettingen was laag. Tussen ronde 20 en ronde 21 is er nog wel sprake geweest van een lichte opleving van het virus.

 

Voor vragen kunt u mailen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl