Een ogenblik geduld a.u.b.

Trends Maatschappelijke indicatoren Jeugdgezondheid

author: Irma Paijmans

Voor het tweede jaar worden indicatoren van de jeugdgezondheid in Hollands Midden gepresenteerd. Vanaf nu is er ook een online-versie. Met de indicatoren kunnen gemeenten (bij)sturen op het bereiken van het beoogde maatschappelijke effect ‘Kinderen groeien gezond op’.

Toelichting

Gemeenten hebben het maatschappelijk effect als gezamenlijk doel opgesteld in de Agenda 2020 ‘Gezond GeregelD’. De indicatoren zijn net als in 2018 ingedeeld in de dimensies van ‘Positieve Gezondheid’. Voor elke indicator worden cijfers en trends gegeven per gemeente. Sommige indicatoren zijn dit jaar voor het eerst beschikbaar, zoals het percentage jongeren dat vertrouwen heeft in de toekomst. Voor  andere indicatoren, zoals voor ouders die aangeven zich zeker te voelen over de opvoeding is nu ook een trend voor twee jaar beschikbaar. Voor overgewicht bij jeugd is de trend inmiddels al meerdere jaren te volgen.

 

Ontwikkelingen

Naast de cijfers worden mogelijkheden gegeven om te kunnen sturen op het integrale lokale gezondheidsbeleid. Hoe sommige gemeenten al innoverende projecten hebben opgestart wordt geschreven in de ‘Best Practices’. Dit zijn mooie voorbeelden van hoe gemeenten lokaal bezig zijn te sturen op de desbetreffende indicator. Andere gemeenten kunnen hiermee ideeën opdoen. 

 

De cijfers en trends per gemeente zijn te vinden door hier te klikken.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl