Een ogenblik geduld a.u.b.

Verdiepende analyses van de monitor volwassenen en ouderen

door Irma Paijmans

Hebben jullie een verklaring voor het feit dat meer mensen aangeven eenzaam te zijn? Alcoholgebruik lijkt af te nemen, maar wie zijn de zware drinkers in de regio? Hebben mensen met stress ook vaker andere gezondheidsproblemen en waar hebben zij stress over? Zijn het vooral gezinnen die schulden hebben? Het zijn zomaar wat vragen over de gezondheidsmonitor, die we voorheen kregen, maar waarvan je het antwoord nu zelf kunt vinden op het dashboard.

Op de pagina van de monitor Volwassenen en Ouderen vind je tegels naar verschillende verdiepende pagina’s. Op die pagina’s kun je vergelijkingen tussen gemeenten (en de regio) maken en trends met eerdere jaren vinden. Verschillende leeftijdsgroepen worden vergeleken en onderzocht is of er relaties zijn met verschillende achtergrondkenmerken of andere gezondheidsindicatoren. Zo zie je dat 8% van de totale volwassen bevolking een zware drinker is en van de jong volwassenen (18-24 jaar) het dubbele. Inwoners met stress hebben vaker een verhoogd risico op angst en depressie en zij hebben vooral stress over hun werk.  Van de eenoudergezinnen heeft 8% te kampen met risicovolle of problematische schulden.

 

Omdat de monitor plaatsvond in het eerste coronajaar 2020 kregen de inwoners ook vragen over de invloed die corona heeft op hun leven. Ook daar zijn verdiepende analyses van gemaakt; zo is 19% van de bevolking zich eenzamer gaan voelen door corona. Corona heeft bovendien de meeste invloed gehad op de gezondheid van inwoners die moeite hebben om rond te komen. Zij geven vaker aan dat zij door corona eenzamer en depressiever zijn geworden, meer stress hebben gekregen of een slechtere gezondheid hebben gekregen.

Voor vragen kunt u mailen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl